Ξυλεία: μάθετε το ξύλο ως υλικό

Υπάρχουν μύθοι και πραγματικότητες για το ξύλο . Εδώ θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε κάποιες βασικές γνώσεις για την Ξυλεία.

Γενικά

Το ξύλο είναι  ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και προσαρμόζεται ακόμη και κατά τη χρήση του από τον άνθρωπο και όχι ένα τεχνητό υλικό. Χρησιμοποιήθηκε από πολύ παλιά σαν ένα από τα πιο βασικά υλικά κατασκευής και διακόσμησης των χώρων που ζει ο άνθρωπος. Ως υλικό φυσικό που η γη μας το προσφέρει απλόχερα δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.  Ακόμη όμως και σήμερα  οι σύγχρονες ανάγκες (κατασκευαστικές, διακοσμητικές, οικονομικές) το επιβάλλουν σαν το κατ' εξοχήν κατάλληλο υλικό στις ποιοτικές κατασκευές.

Πλεονεκτήματα Ξύλινων Κατασκευών

Οι κατασκευές που γίνονται από ξύλο:

 • Διαρκούν για πάρα πολλά χρόνια και γίνονται πάλι καινούργιες ή ανακαινίζονται εύκολα με ιδιαίτερα μικρό κόστος.
 • Οι ιδιότητες του υλικού και n επισκευασιμότητα της επιφάνειας του εγγυώνται την μακροχρόνια χρήση του και την αποδοτικότητα του.
 • Είναι το πιο οικολογικό υλικό σε μια κατασκευή
 • Είναι άριστο μονωτικό υλικό και όσο κι αν φαίνεται παράξενο, σε κατάλληλα πάχη παρέχει πυροπροστασία.
 • Ένα υλικό κατ' ευθείαν από τη φύση επεξεργασμένο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε πρόσθετου υλικού.
 • Είναι το υλικό που πάντα επέλεγε ο άνθρωπος για να ζει ανάμεσά του.
 • Οι ξύλινες επιφάνειες είναι εύκολες στον καθαρισμό και στη συντήρηση τους.
 • Με την αντοχή του και τα αισθητικά χαρακτηριστικά του προσδίδει αξία στο χώρο μας.

Θερμομόνωση

Η θερμομόνωση ενός σπιτιού καθορίζεται από την θερμοχωρητικότητα των υλικών κατασκευής του, δηλαδή από την ποσότητα της θερμότητας που πρέπει να απορροφήσουν τα υλικά αυτά για να αρχίσει μετά να θερμαίνεται και ο εσωτερικός χώρος. Το ξύλο έχει μικρή θερμοχωρητικότητα ως υλικό, σε αντίθεση με τα συμβατικά υλικά, όπως μπετόν και πέτρα, που έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το οποίο σημαίνει ότι το ξύλινο σπίτι θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα. Π.χ. ένα ξύλινο σπίτι 100Μ² περίπου θα έρθει στο εσωτερικό του στην επιθυμητή θερμοκρασία των 22°C με εξωτερική θερμοκρασία 0...5°C σε διάστημα 2 ωρών περίπου, σε αντίθεση με το μπετόν και τη πέτρα που χρειάζονται περίπου 24 ώρες. Το ξύλο είναι 9 φορές πιο μονωτικό από το μπετόν, 700 φορές από τον σίδηρο και 2.000 φορές από το αλουμίνιο. Το ξύλο είναι το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό λόγω της υφής του, επειδή αποτελείται από πολλά ινώδη κύτταρα που περικλείουν μεταξύ τους μικρές ποσότητες ακίνητου αέρα.

 ΘΕΡΜΟΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ: 

Θερμοαγωγιμότητα ενός υλικού είναι η ιδιότητά του να επιτρέπει τη μικρή ή μεγάλη διέλευση θερμικής ενέργειας (θερμότητας) μέσα από τη μάζα του.

 • Το ξύλο είναι φτωχός αγωγός της θερμότητας
 • Το ξύλο έχει μικρή θερμική αγωγιμότητα (θερμοαγωγιμότητα)
 • Αιτίες: (α) μικρή ποσότητα ελεύθερων ηλεκτρονίων (β) πορώδης δομή

Το ξύλο και τα προϊόντα του βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή σαν μονωτικά υλικά (θερμομονωτικά υλικά) σε εφαρμογές κατασκευής κτιρίων, επίπλων, βαρελιών, κ.ο.κ (Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Νταλός)

Οι θερμομονωτικές ιδιότητες του ξύλου επιβεβαιώνονται με απλή παρατήρηση: Πόσες φορές όλοι μας έχουμε αγγίξει και μεταφέρει με γυμνά χέρια ξύλα φλεγόμενα στην άλλη άκρη τους? Πόσες φορές έχουμε σπρώξει ξύλα στο τζάκι τα οποία καίγονταν σε υψηλή θερμοκρασία  για ώρες?  Ταυτόχρονα, με την προσθήκη μονωτικών υλικών επιτυγχάνεται ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Επιπλέον, το ξύλο λειτουργεί ως ένας φυσικός και βιολογικός ρυθμιστής της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο ένα ισορροπημένο «μικροκλίμα» και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, η οποία δεν επηρεάζεται από τον καιρό, ο οποίος επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ η κατανάλωση ενέργειας. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι χωρίς μεγάλα κόστη θέρμανσης ή κλιματισμού.

Συνεπώς η  χρησιμοποίηση ξύλου, αντί άλλων υλικών, όπως λ.χ. αλουμίνιο, σίδηρο, σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Πυροπροστασία

μύθοι και πραγματικότητα

Το ξύλο σε κατάλληλα πάχη παρέχει από μόνο του πολύ μεγάλη πυροπροστασία. Ο λόγος είναι ότι καίγεται εξωτερικά κρατώντας τη δομική του αντοχή εσωτερικά σε αντίθεση με το χάλυβα (οπλισμός μπετόν) που σε παρόμοιες συνθήκες απότομα καταρρέει ως δομικό υλικό. Αν χρησιμοποιηθούν και ειδικά υλικά επικάλυψης κι εμποτισμού για βραδυφλεγία τότε το ξύλο γίνεται πραγματικά ένα άκαυστο πρακτικά υλικό.

Το ξύλο καίγεται με ταχύτητα απανθράκωσης 0,67 mm/min, ενώ η επίδραση της θερμότητας αυξάνει την αντοχή του ξύλου, λόγω της μείωσης της εσωτερικής υγρασίας. Αντίθετα, το μπετόν και ο χάλυβας με την αύξηση της θερμότητας χάνουν την αντοχή τους γρήγορα και απότομα. Οι ξύλινες κατασκευές έχουν υψηλό δείκτη πυρασφάλειας. Σε επίσημη δοκιμή απεδείχθη ότι μόλις τα φλόγιστρα που τροφοδοτούσαν με φωτιά το πείραμα έσβηναν, έσβηναν εύκολα και οι φλόγες της ξύλινης δοκού. Μελέτες και εργαστηριακές δοκιμές στη συμπεριφορά του ξύλου στη φωτιά απέδειξαν ότι η ταχύτητα απανθράκωσης των επιφανειών του ξύλου είναι γνωστή από πριν, σταθερή, με πολύ μικρές διαφορές στα διάφορα είδη, (π.χ. πιο αργή στα ξύλα υψηλής πυκνότητας ή στην επικολλητή ξυλεία με την προϋπόθεση ότι έχουν χρησιμοποιηθεί κατάλληλες κόλλες κλπ). Γενικά αποδεκτή ταχύτητα απανθράκωσης των επιφανειών του ξύλου (για δομική ξυλεία) είναι 0,67 του χιλιοστού ανά λεπτό. Ενώ στην κοινή γνώμη επικρατεί η αντίληψη ότι οι ξυλοκατασκευές είναι επικίνδυνες στην περίπτωση πυρκαγιάς, μαθηματικά αποδεικνύεται, όπως και διασφαλίζεται, η πυρασφάλεια των ξύλινων κατασκευών σε σχέση με τις συμβατικές από σκυρόδεμα. Ακόμη και σε περίπτωση μεγάλου χρονικού διαστήματος πυρκαγιάς το σκυρόδεμα λόγω του οπλισμού θα πάθει μη αναστρέψιμες ζημιές ενώ στο ξύλινο σπίτι, ακόμη και αν καούν κάποια ξύλα, δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ζημιά στην αντικατάσταση μόνο των κατεστραμμένων τμημάτων, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η δομική αντοχή του οικήματος. Σε Εργαστηριακές δοκιμές, που έχουν γίνει σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία, Αυστρία και αλλού, έχει αποδειχθεί ότι το ξύλο, για να αναφλεγεί, χρειάζεται πολύ μεγάλη εστία φωτιάς για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και με την προϋπόθεση, ότι υπάρχει αρκετό οξυγόνο για την καύση. Το ξύλο δεν μπορεί να αναφλεγεί αυτόνομα παρά μόνο, αν σημειωθούν θερμοκρασίες 450-500 βαθμών κελσίου, όπου ακόμα και ο χάλυβας, χάνει την αντοχή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω κακής θερμικής αγωγιμότητας του ξύλου, σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο ξύλινος τοίχος (ή το δοκάρι) δεν επιτρέπει την άνοδο της θερμοκρασίας σε γειτονικούς χώρους, στους οποίους δεν έχει εκδηλωθεί φωτιά, αποτρέποντας έτσι την αυτόματη ανάφλεξη αντικειμένων, όπως κουρτίνες και έπιπλα.

Οικογένειες Ξυλείας

«µαλακή» & «σκληρή» Ξυλεία

Τα είδη ξύλου χωρίζονται σε δύο κύριες µεγάλες οικογένειες ενώ μία τρίτη αποτελεί η «τεχνητή» ή «βιομηχανική» ξυλεία.

Οικογένειες Ξυλείας:

 • από κονωφόρα δέντρα (μαλακή ξυλεία)
 • από πλατύφυλλα δέντρα (σκληρή ξυλεία)
 • Τεχνητή ή Βιομηχανική Ξυλεία

Στην αγορά, τα ξύλα των δύο πρώτων οικογενειών  είναι γνωστά µε τις ονοµασίες «µαλακή ξυλεία» (ξύλο κωνοφόρων δηλαδή που δε χάνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο ή αλλιώς «αειθαλή») και «σκληρή ξυλεία» (ξύλο πλατυφύλλων από δέντρα με πλατιά φύλλα που τα συναντούμε κυρίως ως φυλλοβόλα στην εύκρατη ζώνη, και ως αειθαλή στην τροπική ζώνη).

Ξύλο που προέρχεται από τις χώρες της ∆υτικής και Κεντρικής Αφρικής, της Λατινικής Αµερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας ονοµάζεται τροπική ξυλεία.

Μερικά παραδείγματα δέντρων Μαλακής ξυλείας είναι ο πεύκος, το έλατο και ο κέδρος.Μαλακή ξυλεία εισάγεται σήµερα κυρίως από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Ρουµανία, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, την Αυστρία, τη Γερµανία, τη Σλοβακία και άλλες χώρες. Πολλές φορές χρησιµοποιείται και ο όρος «λευκή ξυλεία» όταν στο εµπόριο αναφερόµαστε σε ξυλεία ελάτης και ερυθρελάτης προέλευσης κυρίως από τη Ρωσία (Ρωσική ξυλεία). Επίσης, στη χώρα µας εισάγεται σκληρή ξυλεία, όπως οξιά, δρυς, καρυδιά, καστανιά, φλαµούρι, κερασιά, σφενδάµι, σηµύδα κ.α. από τη Ρωσία, τη Σερβία, την Τσεχία, τη Ρουµανία, τη Σλοβενία και τις χώρες της Βαλτικής. Από τις χώρες της Ν.Α. Ασίας (Ινδονησία, Μαλαισία) εισάγονται τα είδη Meranti, Bangkirai, Merbau, Teak, ενώ από την Αφρική εισάγονται Iroko, Mahogany, Sapele, Ajous, Bete, Limba (Fraké), Niangon, Abura (Bahia), Doussie, Azobé κ.α. Από τη Βόρεια Αµερική (ΗΠΑ, Καναδάς) εισάγεται ξυλεία ψευδοτσούγκας (Oregon pine), πεύκης (Pitch pine), κερασιάς, σφενδαµιού, λεύκης, yellow poplar (δεν είναι λεύκη) κ.α. Τα τελευταία χρόνια γίνονται περιορισµένες εισαγωγές και από την Αυστραλία.

Πλεονεκτήματα μαλακής και σκληρής ξυλείας:

 1. Επεξεργάζεται εύκολα με κοινά κοπτικά εργαλεία.
 2. Η προμήθεια της είναι εύκολη.
 3. Είναι σχετικά φθηνό υλικό.
 4. Είναι ηλεκτρομονωτικό και θερμομονωτικό υλικό.
 5. Συνδέεται εύκολα με γόμα και καρφιά.
 6. Έχει ελαστικότητα και ανθεκτικότητα (δε σχίζεται εύκολα), σε φορά κάθετη στη διεύθυνση των ινών.

Μειονεκτήματα μαλακής και σκληρής ξυλείας:

 1. Είναι δυνατό υπό συνθήκες να προσβληθεί  από έντομα και μύκητες γι’ αυτό χρειάζεται προστασία με ειδικά βερνίκια ή μπογιές.
 2. Παραμορφώνεται εύκολα κατά την ξήρανση ή όταν δε φυλάγεται σωστά.
 3. Σχίζεται εύκολα κατά τη διεύθυνση των ινών του.
 4. Δεν μπορεί να χυτευτεί όπως τα μέταλλα και τα πλαστικά.
 5. Το μέγεθος των κομματιών περιορίζεται από το μέγεθος του δέντρου.

Η τεχνητή ξυλεία (ή βιομηχανική ξυλεία) κατασκευάζεται από διάφορα κομμάτια ή ίνες σκληρής ή μαλακής ξυλείας. Με διάφορες μηχανικές και θερμικές κατεργασίες τα κομμάτια αυτά συγκολλούνται μεταξύ τους σε μεγάλες πλάκες που έχουν επίπεδες επιφάνειες. Αυτές οι πλάκες επεξεργάζονται εύκολα και δεν παραμορφώνονται. Τα κυριότερα είδη τεχνητής ξυλείας είναι ο καπλαμάς (ξυλόφυλλο), το κόντρα πλακέ, οι ινόπλακες (νοβοπάν) και οι μοριόπλακες (MDF).

Πλεονεκτήματα τεχνητής ξυλείας: 

Μπορεί να κατασκευαστεί μεγάλη επιφάνεια ξύλου χωρίς συγκολλήσεις σανίδων.

Μειονεκτήματα τεχνητής ξυλείας:

Δε χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους διότι δεν αντέχει στην υγρασία.

Κατηγορίες Ξύλου

και ανθεκτικότητα

Πέντε είναι οι κύριες κατηγορίες ξύλου:
 • Πολύ ανθεκτικά: ‘Ιταμος, Αρκέυθος, Κυπαρίσσι, Iroko, Τροπικά ξύλα (διάρκεια πάνω από 25 χρόνια)
 • Ανθεκτικά: Δρυς, καστανιά, ακακία, ελιά
 • Μέτρια ανθεκτικά: Καρυδιά, ψευδοτσούγκα, λάρικα
 • Ελάχ. ανθεκτικά: Δασική πεύκη, μαύρη πεύκη, ελάτη, ερυθρελάτη, φτελιά, σφενδάμι, πλατάνι
 • Μη ανθεκτικά: Οξιά, λεύκη, σημύδα, κλήθρα, ιπποκαστανιά, ιτιά, φράξος, φλαμούρι και το σομφό ξύλο των περισσότερων ειδών

Χρήσεις & Ενδεικτικά είδη ξυλείας ανά χρήση

ΧρήσηΕίδη ξυλείας
Στέγες, Μπαλκόνια, Ταβάνια

∆ασική πεύκη, µαύρη πεύκη, ελάτη και δευτερευόντως ερυθρελάτη, κυπαρίσσι

Προκατασκευασµένα ξύλινα σπίτια
∆ασική πεύκη, σιβηρική πεύκη, ελάτη, ερυθρελάτη και λάρικα
Πεζογέφυρες & γέφυρες
Μαύρη πεύκη, Ipé, Azobé
Αποβάθρες & ξυλοκατασκευές σε λιµάνια
Iroko, εµποτισµένη ξυλεία πεύκης, σιδηρόξυλα
Κατασκευές ξυλοναυπηγικής
Iroko, χαλέπιος και τραχεία πεύκη, Mahogany, φτελιά και δευτερευόντως ψευδοτσούγκα (Oregon pine), κυπαρίσσι, Teak, ευκάλυπτος και δρυς
Στύλοι
Εµποτισµένη µαύρη πεύκη & δασική πεύκη
Ξυλεία θερµοκηπίων
Μαύρη πεύκη, ελάτη
Ξυλοκατασκευές υπαίθρου (παιδικές χαρές, κιόσκια κ.α.)
Εµποτισµένη µε βορικά άλατα µαύρη πεύκη και δασική πεύκη
Εξωτερικά & εσωτερικά κουφώµατα
Iroko, δρυς, Meranti, Niangon, Mahogany, δασ. πεύκη και δευτερευόντως καστανιά και καρυδιά
∆άπεδα & παρκέτα
∆ρυς, Doussie, Iroko, Sapele, Niangon, Merbau, Padauk, Bubinga, Wenge, Ipé, Mahogany, καρυδιά, οξιά, δεσποτάκι, πεύκη, σφενδάµι, καστανιά κ.α.
∆άπεδα εξωτερικού χώρου (decking)
Merbau, Bangkirai, Ipé, Iroko, Azobé, δρυς, λάρικα, θερµικά τροποποιηµένη ξυλεία πεύκης & ερυθρελάτης
Έπιπλα
Οξιά, δρυς, δεσποτάκι, αµερικάνικη λεύκη, Limba, Sapele, κερασιά, σφενδάµι, καρυδιά, πεύκη κ.α.
Μοριοπλάκες & ινοπλάκες (MDF - Νοβοπάν)
Μαύρη πεύκη, δασική πεύκη, βαλκανική πεύκη οξιά και λεύκη
Ξυλόφυλλα και διακοσµητικοί καπλαµάδες
Wenge, Bete, κερασιά, Aniegre, Sipo, Sapele, Teak, καρυδιά, σφενδάµι, σηµύδα, δεσποτάκι, Okoume, Abura, Iroko, Padauk, Mahogany κ.α.
Ξύλινα µέσα συσκευασίας παλέτες, κιβώτια, καφάσια κ.α.
Μαύρη πεύκη, ελάτη, λεύκη και δευτερευόντως φλαµούρι και οξιά
Παιδικά παιχνίδια
Οξιά, Limba, Ajous και δευτερευόντως ελάτη, φλαµούρι, ερυθρελάτη, πεύκη, rubberwood
Βαρέλια
∆ρυς, καστανιά και σε µικρότερο βαθµό λευκόδερµη πεύκη (ρόµπολο) & οξιά (µόνο για βαρέλια τυριού)
Σκάλες εσωτερικού χώρου
Iroko, δρυς, οξιά, Doussie, δασική πεύκη, Teak
Ξυλόγλυπτα & είδη λαϊκής τέχνης
Φλαµούρι, οξιά, δρυς, ελιά, ρόµπολο, καρυδιά κ.α.
Τορνευτά, µικροαντικείµενα
Ελιά, Limba, Ajous, φλαµούρι, οξιά, κέδρος, ιτιά
Μουσικά όργανα
Ερυθρελάτη, ελάτη, σφενδάµι - φτελιά, µουριά, καρυδιά - έβενος, παλίσανδρος κ.α.

Σημάνσεις για Ιδιότητες Ξυλείας

(Ανοίξτε την εικόνα)

Αισθητική και Ισορροπία

Το ξύλο προσφέρει ένα αισθητικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να μιμηθεί άλλο υλικό, καθώς και τη δυνατότητα πολλών αρχιτεκτονικών λύσεων και διακοσμητικών προτάσεων σε συνδυασμό με άλλα υλικά όπως πέτρα, γυψοσανίδα, πλακάκια κτλ. Τίποτα δε συγκρίνεται με τη «ζεστασιά» που φυσικώς αποπνέει το ξύλο στον άνθρωπο. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που λέγεται ότι το ξύλο είναι το μοναδικό υλικό με «προσωπικότητα».

Υπάρχουν υλικά πιο φιλικά στη ζωή μας και την καθημερινότητα μας, και άλλα που είναι από αδιάφορα έως βλαβερά. 

Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι η αισθητική του ξύλου, ως φυσική, ασκεί ευεργετική επίδραση στον άνθρωπο. Οι φυσικές γραμμές του ή τα  φυσικά "νερά" του προκαλούν ένα ευχάριστο αίσθημα στο ανθρώπινο μάτι και ένα αίσθημα ζεστασιάς & ισορροπίας.

Το ξύλο λοιπόν:  Ας φροντίσουμε να το έχουμε κοντά μας, σε γενναιόδωρες δόσεις. Γιατί έχει αποδειχτεί ότι εκεί που το ξύλο επικρατεί:  οι εργάτες έχουν λιγότερο στρες και είναι πιο παραγωγικοί, οι φοιτητές μαθαίνουν πιο εύκολα όταν βρίσκονται κοντά σε ξύλο, οι ασθενείς γίνονται πιο γρήγορα καλά μετά από μια χειρουργική επέμβαση, αναρρώνοντας δίπλα σε ξύλινα έπιπλα, ο κόσμος είναι πιο ευτυχισμένος και ήρεμος όπου επικρατεί το ξύλο.

Συμπεράσματα

Το Ξύλο είναι ζωντανό υλικό και για αυτό το λόγο έχει ευνοϊκή βιοενεργητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, δημιουργώντας ευνοϊκές συναισθηματικές καταστάσεις και συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας θαλπωρής και χαλάρωσης.

Το ξύλο είναι ένα αξιόλογο δομικό υλικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα είδη κατασκευών με ποικίλες απαιτήσεις. Είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο υλικό, κυρίως ως προς την ανθεκτικότητα, το κόστος και τη συντήρηση.

Παρότι στη χώρα μας το ξύλο ποτέ δεν πρωταγωνιστούσε στις κατασκευές, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και εφαρμογής της  τεχνολογίας ξυλείας, προκειμένου να  χρησιμοποιηθεί ως βασικό δομικό υλικό το ξύλο για κατασκευές όμορφες, πρακτικές και φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο.

«Χτύπα Ξύλο» λοιπόν. Ξανά και ξανά. Και γιατί είναι φιλικό στο περιβάλλον, όταν έχει κοπεί σωστά, και γιατί γίνεται καλύτερο όσο περνάει ο καιρός. Και μπορούμε να το δοκιμάσουμε ακόμη και σε χώρους του σπιτιού που δεν έχουμε συνηθίσει, όπως ακόμα και στο μπάνιο.

Σας αρέσει αυτή η σελίδα?
...μοιραστείτε τη για να μας επιβραβεύσετε:

( θα μας δώσετε μεγάλη χαρά, με μόνο δύο click! )
Ρωτήστε μας
1000 χαρακτήρες αριστερά
Προσθήκη αρχείων
0
Shares

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε ?

κάνετε share τη σελίδα αυτή πατώντας ένα από τα παρακάτω κουμπιά ώστε να μας επιβραβεύσετε!

0
Shares